[767]. Smacznie by 5000lib.

Nie chcę nikogo, ani przekonywać, ani nawracać, ani namawiać. Może się okazać, że to w ogóle, a tym bardziej w szczególe nie Twoje smaki, chociaż może być i tak, że jeśli spróbujesz (bez tego będzie to niemożliwe) okaże się, że coś nowego odkryjesz! I będzie to smaczne, zdrowe, i może zagości w Twojej kuchni, a najlepiej w żołądku, częściej? A może nie mieni się nic, nie zmieli się nic, nie zmieni się takowoż: nic. Ziemia nadal będzie krążyć wokół Słońca.

Kiedy opuściłam rodzinne miasto to nie potrafiłam gotować. Miałam oczywiście inne obowiązki domowe, ale zważywszy na sytuacje, kontekst, nie te, związane z kuchnią jeśli chodzi o dania obiadowe nie należały do mnie. Uczyłam się na własnych błędach, a goście i gościnie, które przyjmowałam uczyli się wraz ze mną- chcąc być osobą miłą/miłym, jedli to co ja (no chyba, że zamawialiśmy pizzę). Łyk historii. Uczyłam się gotować (proces in progress– mam nadzienie, nadzieję- trwa). Przede wszystkim tego czego nie umiałam: dań obiadowych od początku. Jak głosi pismo- mitologia, na początku był chaos) tym bardziej w nie mojej kuchni, a na talerzach już należących do mnie działy się takie nie-cuda, że lepiej tego było nie jeść, przynajmniej wtedy. Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie, a odpowiedzi udzieliłam powyżej. Nie, nie mam ani talentów, kulinarnych ani żadnych innych (przecież już dawno po denominacji, zmianie waluty, a do tego inflacja…). Cóż jeśli kiedykolwiek były smak po nich zaginął ślad także.

To co chciałabym Ci zaproponować to przepisy, które są proste, w miarę szybkie, smaczne. I… bezmięsne. Chociaż nie zarzekam się, że taki się nie strawi, wróć, nie trafi. To tu, to tam, przecież wiadomo, że nie samym tofu żyje człowiek.

Co potrzebuję:

  • soczewicę, dzisiaj akurat zieloną (ale może być każda inna, każda inna jest nieco inna w smaku;
  • kaszę bulgur jedno opakowanie
  • opcjonalnie: dwie średnie cebule
  • opcjonalnie: bułka tarta- mogą być otręby, płatki górskie, albo inne, które zwiążą, soczewicę, jeśli będzie zbyt lejąca się.
  • przyprawy: jak lubisz i akurat masz pod ręką (sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry).
  • 🙂

Najważniejsze w tym przepisie jest to, by soczewica, która jest lepiszczem nie była zbyt wodnista, i przyprawy, które nadadzą zdaniu smak i aromat.

I tak, w wielu miejscach możesz spotkać się z tym, że soczewicę najpierw płuczesz, namaczasz, a potem gotujesz. Najlepszy efekt jaki uzyskałam był wtedy kiedy soczewicę opukałam i odstawiłam na noc, by napęczniała (dwukrotnie zwiększa swoją objętość) pamiętaj o tym by zalać ją wodą tak by mogła ją sobie wchłonąć.

Ugotowałam kaszę gul gul gul… Bulgur jedną saszetkę (bez plastiku) w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Co zajęło mi ok dziesięć minut przesypałam ją do miski i pozostawiłam do ostygnięcia. W tym czasie blenduję soczewicę z przyprawami i średnio pokrojoną cebulą (nie szlę jej na patelni) ponieważ mój blender jest bardzo kiepskiej jakości to musiałam dodać odrobinę wody, i dlatego koniecznym było potem dodać panierkę. Jeśli odsączysz soczewicę dokładnie, i Twój blender ma dość mocy by ją dokładnie zmielić nie będziesz potrzebował/ potrzebowała dodatkowego lepiszcza. Do środka możesz dodać zielony koper pokrojony lub natkę pietruszki by kotleciki ładnie się prezentowały na talerzu

Doprawiam również kaszę tymi samymi przyprawami i mieszam z soczewicą (odmiana czerwona może się lepiej sprawdzić, bo jest miększa) mieszam do połączenia się składników, jeśli masz tak jak ja kiepski blender możesz dodać bułki tartej bądź startych na pył migdałów, płatków, co wolisz. Jeśli chodzi o proporcję to daję pół na pół kaszy, z soczewicą. Można sobie przedzielić miskę na pół i na jedną stronę dać soczewicę, a na drugą kaszę. Potem mieszam.

Na rozgrzaną patelnię wlewam olej rzepakowy dosyć dużo formuję kulki, które smażę do zarumienienia się z obu stron. Mogę zrobić smażenie wstępne, tak by część z nich potem jeszcze odsmażyć, a jeśli nie to smażę raz aż nabiorą koloru.

Sposób podania i pod/ zajad/ania dania:

Mogę podać tak jak mi się żywnie podoba, jak mi się żywnie po podoba też, ale po co? 😉 Na przykład z warzywami na parze, polanymi oliwą, albo z leczo, albo sosem z warzywami uparowanymi w wodzie, przyprawach i pulpie pomidorowej. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia, czas, zasobność sakiewki, inwencja, cierpliwość… I głód. Good. Ważne by było good. A nawet smaczne.

Dość. Podać można z surówką i towarzystwie wielu warzyw, z dobrym sosikiem.

Zakładam, że kuchnia powinna być smaczna, zdrowa, aromatyczna, dla ludzi, prosta i (jeśli to w ogóle możliwe w tych czasach) tania. Teraz Tania to tylko imię żeńskie, a że nie brzmi słowiańsko, czy zachodnio, to szkoda, zachodu, lepiej zamilknę… Kończąc ten wątek. Wiem, że wiele zależy od tego jakich przypraw, i w jakich proporcjach użyjemy. I tak, jestem zdania, że można gotować smacznie, i prosto bez ekwilibrystycznych fikołków. Nie spędzając całego życia w kuchni, albo aneksie kuchennym… No chyba, że lubisz… 🙂

Smacznego.

#smacznieby5000lib

3 myśli na temat “[767]. Smacznie by 5000lib.

  1. To ja podrzucam przepis na czas gotowania makaronu:
    W osolonej wodzie gotujesz makaron. W tym czasie na patelnię wlewasz oliwę lub masło i rozgniecione 2 ząbki czosnku, a po chwili wrzucasz szpinak (zielony- by lekko podsmażyć lub zamrożony, by rozmarzł), do tego tuńczyk z puszki w sosie własnym (sos odlewam), odcedzam makaron, mieszam wszystko, ew doprawiam pieprzem, posypuję tartym żółtym serem i już! Spróbuj!

    Polubione przez 1 osoba

    1. Dziękuję! 🙂 Z przyjemnością spróbuję! Zawsze jadłam ze szpinakiem, cebulą, i suszonymi pomidorami, albo brokułami, i papryczką chilli, ale nie z tuńczykiem, dziękuję jeszcze raz, nie omieszkam spróbować! Trzymaj się ciepło! Czy u Ciebie już grzeją?

      Polubienie

Zapraszam do dyskusji :):

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s