(26/30)[(96+1)+1]. Jeszcze raz (o kawie). (#iskierki).

Przygotowywanie kawy w areopresie staje się coraz bardziej popularne. Chociażby dlatego, że nie potrzeba do tego zaopatrzenia w drogi sprzęt (to znaczy sam areo jest drogi: jeśli wziąć pod uwagę to z jakiego tworzywa jest on zrobiony: plastik i kawałek gumy) ale nie tak jak np popularne ekspresy automatyczne, albo kolbowe. I można go zapakować w bagaż podręczny i cieszyć się naparem bardzo dobrej jakości (o ile oczywiście ziarno jest takie) i jeszcze jedno, można żonglować poszczególnymi czynnikami w taki sposób bawić się smakiem. Na co zwrócić uwagę jeśli chcesz przygotować kawę za pomocą tego sprzętu? I jakie są najczęstsze błędy w przygotowaniu naparu za pomocą tego sprzętu? Na co zwrócić uwagę? Zapraszam do lektury.

Można przygotować napar za pomocą dwóch technik, klasycznej i odwróconej.(Metod jest znacznie więcej, dlatego, że to my decydujemy o kontakcie wody z ziarnem, grubości mielenia, temperaturze wody itd). Ta pierwsza to doskonała na początek. Zagotowujemy wodę, przefiltrowaną, której temperatura wynosi ok 90-95 st.C. Kawę mielimy tuż przed podaniem,zawsze, bo ziarno obojętnie jak dobre, po prostu szybko wietrzeje, a nie o to chodzi, by aromaty poszły w gwizdek. Poza tym przygotowanie kawy to także walory to także zapach, dotyk, faktura. Stopień mielenia jest drobniejszy niż pod dripa (podobnie do soli kuchennej), odmierzamy między 16-18g ale może też być od 17-21g.

Filtry (jeden albo dwa- w przypadku podwójnego papierowego napar będzie łagodniejszy) przekupujemy gorącą wodą, tak aby nie było posmaku papieru w naparze. Wsypujemy kawę i patrzymy, czy jest rozmieszczona w pojemniku równomiernie(o tym często się zapomina). Następnie zalewamy ok 40 g wody tak żeby „przykryć” całą powierzchnię kawy. Mieszamy ją dzięki temu możliwa będzie preinfuzja. Smak będzie pełniejszy i zrównoważony, po ok 30 sekundach zalewamy wodą ponownie do ok 250g, mieszamy ponownie (o tym też się zapomina). Zakładamy tłok i przeciskamy. Każda z czynności ma znaczenie np im wolniej przeciekasz, tym napar będzie bardziej czysty i bardziej delikatna. Jeśli zrobisz to szybciej kawa będzie bardziej gęsta i intensywna. Także zmieniając tylko jeden czynnik wpływasz na to jaki produkt dostajesz w końcowej fazie. Cały proces zajmuje od dwóch do dwóch i pół minuty. Pozostaje tylko jedno. Zamieszaj przed przelaniem, albo jeśli wyciskasz już do kubka, z którego będziesz pił/a  bezpośrednio w nim.

[Areopress i akcesoria, źródło].

Błędy i inne wielbłądy:

1# sposób zakładania tłoczka, delikatnie osadź go i pociągnij ku górze, tak by krople kawy nie spadały przed wyciskaniem. W metodzie klasycznie można zminimalizować, ale nie da się tego uniknąć.

2#zbyt mocne przeciskanie może powodować przejście pyłu kawowego na drugą stronę. Jeśli chcemy zrobić to mocniej, to używamy więcej niż jeden filtr. Im mocniej tym więcej.

3#nieumiejętne zakładanie filtra, który może się zsunąć, pofałdować.  Żeby tego uniknąć po przelaniu należy go wygładzić.

4#w metodzie odwróconej: chcąc odwrócić areopress chwytamy za jego dwie części.Przygotowując kawę metodą odwróconą pamiętaj my dobrze nasadzić tłok, jeśli zrobisz to zbyt płytko areopress otworzy się w trakcie, może to skutkować nie tylko rozlaniem kawy i bałaganem, ale także poparzeniem. Dlatego ważny jest chwyt, o którym pisałam, dwóch części.

5#po odwróceniu ważnym jest (o czym też bardzo często się zapomina) zamieszanie kawy wprawiając w ruch aero, to pozwoli na to by kawa, która mogła być przyklejona uprzednio do gumy odklei się i będzie uczestniczyła w ekstrakcji. (Nie wyrzucamy zatem cennego czarnego złota). Dlatego też ważnym jest by nie wlać zbyt dużo wody, to utrudni mam mieszanie.

6#pamiętaj żeby na każdym z etapów dobrze wymieszać napar z kawą. To bardzo ważne. Co znaczy dobrze? Jeśli na początkowym etapie, niektóre z ziaren pozostają suche, no to ekstrakcja nie przebiegnie prawidłowo. Nie będzie ona równa.

7#pamiętaj by dokręcić sitko, jeśli zrobisz to zbyt słabo część wody przeleci bokiem (nie przez filtr)i smak całego naparu będzie pylasty.

 

(Zadanie dla osób chętnych).

Napisałam o kawie, z przynajmniej dwóch powodów: gdyż ta jest mi bliska (jeśli nie jest to pierwszy wpis, który czytasz, to pewnie doskonale o tym wiesz). Kawa przygotowywana za pomocą areopressa staje się coraz bardziej popularna, można go wszakże użyczyć nie trzeba mieć własnego egzemplarza, albo: iść do kawiarni, tam też jest coraz chętniej używany.A co z tym związane błędy także się plenią na potęgę.  Chcę Cię dzisiaj zachęcić do tego byś jeśli nie gotujesz nauczył/a się przygotowywać dwa, trzy dania, które będą Twoim po(d)pisem. Ja, nie lubię przygotowywać śniadań, za to mam kilka prostych, szybkich przepisów w zanadrzu. Baw się tym. Dostrzegaj fakturę,zapach, kolor, balans barwy, nie tylko smak. Przyjemności.

Przepraszam,(powinnam była od tego zacząć) że nie było wczoraj #iskierki, ale naprawdę nie miałam możliwości zamieszczenia jej, to znaczy: w ostateczności mogłabym to zrobić, ale jakość nie zadowoliła by mnie, a tego chciałam uniknąć.

Do jutra!

Aaa, zaczekaj proszę, to nie koniec.

Dajcie znać, czy korzystacie z areopressu, jakie są Wasze doświadczenia? Którą z metod preferujecie, no i jakie jest  Wasze popisowe danie. Gdybym do Ciebie zawitała, czym byś mnie uraczył/a?

Teksty dotyczące kawy, które mogą Cię zainteresować to:

Tutaj znajdziesz, krótką historię kawy. Dlaczego nazywana jest czarnym złotem i ile filiżanek tego naparu rocznie zwykło się wypijać.

Z tego tekstu dowiesz się np , kto to był Johannes Diodato, na co zwrócić uwagę będąc w kawiarni.

Pięć (plus jeden) błędów popełnianych przy przygotowywaniu kawy. Jeśli zastosujesz się do wskazówek z tego artykułu unikniesz ich.

Nie daj nabić się w butelkę, albo lepiej: w opakowanie. Jak czytać etykiety. Po co takowa na paczce kawy. Ten niepozorny kwadracik nie będzie już dla Ciebie tajemniczy.

Zapraszam do dyskusji :):

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s